duurzame markt leudal, 16 juni 2013

Gemeente Leudal wil verder gaan op de ingeslagen weg.

Samen met burgers, consumenten, bedrijven, wetenschap, maatschappelijke organisaties enz. blijven werken aan een duurzame samenleving. Duurzaamheid is een bijzonder actueel thema en zal dat ook blijven. Het gaat om betere leefomstandigheden voor mensen, minder uitputting van grondstoffen en minder vervuiling en daar is iedereen bij gebaat. Aan de hand van de thema’s energie, voedsel en mobiliteit wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektrische auto’s, zonnepanelen, hergebruik van warmte en gezonde voeding uit de eigen omgeving.

In het kader van ‘Stel Je Leudal Voor’ zijn de burgers, bedrijven en instellingen gevraagd mee te denken over en om mee te werken aan een duurzame toekomst van Leudal.

De lokale omroep 3ML heeft het initiatief genomen om een duurzame markt te organiseren op vaderdag 16 juni in en rond het gemeentehuis te Heythuysen. Het thema van de markt is duurzaamheid in en om het huis en het doel is om de mensen uit Leudal en omgeving te informeren over wat ze zelf allemaal kunnen doen op dat gebied. Het leuke daarvan is dat het investeren in duurzame maatregelen zoals zonnepanelen of woningisolatie ook nog een flinke besparing op de energiekosten kan opleveren. Om aan te tonen dat het onderwerp ook best leuk mag zijn speelt de factor fun ook een rol op de duurzame markt. Zo is het mogelijk om op een afgesloten circuit diverse elektrische voertuigen zelf uit te proberen.

Duurzame markt Leudal op zondag 16 juni a.s.
Op zondag 16 juni a.s. wordt in en rondom het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen een Duurzame markt georganiseerd. Het thema van deze markt is: duurzaamheid in en om het huis. Het gaat daarbij om betere leefomstandigheden voor mensen, minder uitputting van grondstoffen en minder vervuiling en daar is iedereen bij gebaat. Bovendien zijn duurzame oplossingen vaak ook nog goedkoper. Aan de hand van de thema’s energie, voedsel en mobiliteit wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst. Op deze markt vindt u bijvoorbeeld aanbieders van elektrische auto’s, zonnepanelen, hergebruik van warmte en gezonde voeding uit de eigen omgeving. U kunt het vaak niet alleen zien, maar ook beleven en voelen. Neem bijvoorbeeld gerust eens een rit in een elektrische auto of test eens een elektrische fiets.

De Duurzame markt Leudal wordt georganiseerd door de lokale Omroep 3ML. De gemeente Leudal ondersteunt dit initiatief en vindt het belangrijk om iedereen goed te informeren over de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing, elektrisch vervoer, gezonde voeding enz. Het is niet alleen goed voor onze aarde, er valt ook geld te besparen door b.v. uw huis te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, maar ook door de elektrische fiets te gebruiken in plaats van de auto of uw eigen groenten te verbouwen. En het is ook nog eens leuk om te doen. De entree van de markt is geheel gratis. Kijk voor meer info op www.dmleudal.nl

Opening Duurzame markt
De eerste Duurzame markt Leudal wordt om 10.00 uur officieel geopend door milieugedeputeerde Bert Kersten van de provincie Limburg. Vervolgens zal burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal aan Leudal Energie, een lokale energiecoöperatie (zie verderop in dit artikel), een aanmoedigingsbedrag van € 5.000,- overhandigen. De markt duurt tot 16.00 uur

Programma lezingen
Een onderdeel van de Duurzame markt is een aantal boeiende lezingen van maximaal een half uur. Centraal in de lezingen staat wat je zelf kunt doen ine en om het huis. Het is leuk en je kunt er vaak ook nog eens geld mee verdienen. Het gaat onder andere om zelf energie besparen en energie opwekken, duurzaam voedsel telen, meedoen met een windpark enz. De lezingen vinden plaats in het gemeentehuis te Heythuysen.

11.15 - 11.45                Energiebesparing in en om het huis                        Milieufederatie Limburg
11.45  -12.15                Opwekken en meten van zonne-energie                 CV Midden Limburg
12.15 - 12.45                Betaalbare en betrouwbare mobiliteit                      Lekker aan de Stekker!

12:45 - 13.15                Pauze

13.15 - 14.15                Permacultuur: zelf voedsel telen en meer               Het Eibernest
14.15-  14.45                Zelf aan de slag met duurzaamheid                         Transition Town Roermond
14.45 - 15.15                Zelf participeren in windenergie                                Coöperatie Zuidenwind
15.15 - 15.45                Nieuwe Watercultuur draagt bij                                 Sprankle

Kinderactiviteit 
Omdat het Vaderdag is, is er tijdens de Duurzame markt voor de kinderen een speciale activiteit: ‘Maak een Happie voor Pappie’. Onder begeleiding van Echte Bakker Bongers uit Heythuysen kunnen kinderen cup cakes versieren. Meedoen is geheel gratis. Dit alles kan tussen 11.00 en 14.00 uur.

Terug naar homepage